De welvaart van onze huidige democratie hebben wij mede te danken aan de V.O.C. en de W.I.C. Deze mensen die op de Caribische eilanden, Suriname en Indonesië woonden, hebben eeuwenlang de bouwstoffen voor de lichamen van onze voorouders voorzien in ons land. Zij hebben ook al die tijd de grond- en bouwstoffen geleverd voor onze materiële welstand die hier uit voort kwam.

Harderwijk is vanoudsher een garnizoenstad en heeft veel te danken aan de militairen die hier vandaan naar de Oost en de West vertrokken. De economie bloeide als gevolg van de aanwezigheid van de militairen. Harderwijk, van waaruit veel verschillende legeronderdelen zijn vertrokken, die nu de plicht heeft voor het nageslacht van ons Nederlanders en onze voormalige Koloniën dit kleine laatste kledingdepot aan het militaire verleden te blijven herinneren en door middel van onze Stichting voort te zetten.

De stichting V.W.O.I.C. is door, voor en met Hollandse, Antilliaanse en Surinaamse mensen samen te werken en samen te gaan op een gelijkwaardig niveau.